Onderdeel van VIPMEDIA

Het is nu ma 18-2-2019 13:28Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: vr 15-12-2017 21:26 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: zo 31-5-2009 14:56
Berichten: 50
Woonplaats: Vilvoorde (België)
PR Snoek: 106
PR Snoekbaars: 59
Proloog

Sinds mijn 5e ben ik gebeten door het sportvissen. Van mijn grootvader kreeg ik het witvissen met de vaste hengel met de paplepel ingegeten en daarna sprongen mijn ouders en oom mee op de kar om mij de fijne kneepjes van het vissen verder aan te leren.

In mijn kindertijd waren de leukste uitstapjes - buiten het vissen om - die naar de lokale hengelsportzaak waar ik uren, althans zo leek het, kon rondtoeven en snuisteren tussen al dat mooie materiaal dat uitgestald stond.
Voor mijn verjaardagen, Kerst of goede rapportperiodes mocht ik steevast een cadeau uitkiezen en wederom werd dat in eerder genoemde hengelsportzaak gehaald.

Toen ik een jaar of 10 was wou ik per sé onderstaand boek:

Afbeelding
Beetspecial 'Big Game'

Hoewel ik absoluut niet vertrouwd was met de hengeltechnieken die erin werden besproken en vaak de helft van de gebruikte terminologie niet begreep, spraken de artikels in dit boek ontzettend tot de verbeelding van de 'dromende visser' in mijn jonge lichaam.

Bovendien reisde ik elk jaar met mijn ouders naar het zonnige Sicilië (familiebezoek) en ook daar visten we samen met ooms en neven op kleurrijke visjes tussen rotsen en boten in de havens van het eiland. De sportvisboten die dagelijks tochten maken op jacht naar zwaardvis en de tonijnen die die commerciële vissers naar de haven werden gebracht wakkerden het verlangen om dit alles zelf mee te mogen maken alleen maar aan.

Afbeelding
Commerciële vissershaven, Licata (I)

Jammer genoeg konden die dromen niet waar worden gemaakt en bleef gedurende 15 jaar erg stil op dat front.

Na een pauze van 4 jaar gedurende dewelke - ik vind het nog steeds vreemd - niet heb gevist, begon het toch echt te kriebelen om de rovers van het zilte nat achterna te gaan. Gebrek aan kennis stonden dit alsnog in de weg, want hoe begin je hier in godsnaam aan?

Een familiereis langsheen de Westkust van de US zorgde voor duidelijkheid. Hier viste ik slechts enkele keren met mijn schoonvader op zowel zoet als zout water, maar uit gesprekken met vissers leidde ik af dat het vangen van grote rovers vanaf stranden en pieren helemaal geen titanenstrijd hoefde te zijn, zo lang je maar een beetje 'local knowledge' tot je beschikking had. De laatste dag van die reis kreeg ik onverwachts de kans mijn eerste rog te drillen.
Een toerist had een goedkope hengel en molen gekocht, had dat ding aan de haak geslagen, maar had geen flauw benul van drillen. Slip stond volledig open en na wat tips besloot hij maar de hengel door te geven.

Terug thuis ging ik op zoek naar locaties korter bij huis waar ik een goede kans had op het vangen van rovers vanaf stranden. Ik kwam in eerste instantie uit bij de Canarische eilanden waar ik intussen 3 vistrips heb mogen vertoeven met tot nog toe enkele mooie roggen als resultaat.
Toegegeven, als je alles alleen wil doen, kom je jezelf vaak tegen. Je maakt 'fouten' betreffende materiaalkeuze, visstekken en aas waardoor het in het begin kan tegenvallen. Ik wil iedereen die dit soort avonturen zelf onderneemt dan ook aansporen om zeker de eerste keren een gids onder de arm te nemen.

Afbeelding
Mijn eerste rog vanaf het strand, een kleintje, maar de euforie was er niet minder om.

Afbeelding
Ruigstaartrog van de laatste visdag (oktober, 2016)

Na die laatste trip waarbij enkele haaien werden gehaakt (maar niet geland, ik mompelde toen iets van 'met deze hengels lukt dat nooit), ging ik op zoek naar een nieuwe locatie. Eentje die ik al die tijd in het vizier had.

Deel 1: Een goede voorbereiding...

... is het halve werk. Ik kan gerust zegge dat die uitdrukking mee zelden vreemd is. Mensen die mij kennen zullen zelfs beweren dat het soms wat te veel van het goede is, maar ik ga er gewoon vanuit dat ik leef voor mijn passie. En leven doen we slechts één keer, toch?

November 2016. Ik ben net terug van het vissen op de Islas Canarias en hak de knoop door: in 2017 GA ik naar Florida. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het grootste obstakel is dat ik mijn passie (te) vaak alleen moet delen, maar mijn besluit staat vast.
Op verschillende fora (waaronder dit), doe ik een oproep in de hoop met vissers in contact te komen die mij willen volgen in mijn queste. En die oproep wordt relatief snel beantwoord door vissers uit 'the States'.

Zane is de eerste. Een die-hard visser die elk vrij moment (en dat mag je hier erg letterlijk nemen) aan de waterkant spendeert. Van oorsprong een 'typische' (excusez le mot) adapt van de Noord-Amerikaanse Black-Bass hype, maar intussen volledig gewonnen door de strandvisserij op haai.
We wisselen mails uit waaruit blijkt dat hij absoluut bereid is om mij een week op sleeptouw te nemen.

Intussen leg ik ook contact met Chris en Michael. Twee jongere vissers uit South Carolina die sinds een aantal jaren de stranden van Charleston onveilig maken, hoewel het van oorsprong riviervissers zijn die voornamelijk forel in de rivieren achterna zaten.

Goed, de volgende stap maakt het definitief, we schuimen verschillende ticketsites af en boeken uiteindelijk een heen/terug ticket vanuit Schiphol naar Orlando met 10 juli als vetrekdatum.

Afbeelding
Ik hoop die 9 doodsaaie uren goed door te komen aan boord van zo'n vliegende sigaar van BA.

De komende maanden, veel mails, facebookgesprekken en bezoeken aan webshops en hengelsportzaken verder zou alles op punt moeten staan. Het is pas enkele dagen voor vertrek dat het begint te dagen dat dit wel eens een tegenvaller zou kunnen zijn. Veel 'wat als'en' houden mijn hersenen tot in de late uurtjes bezig en het is pas wanneer ik uiteindelijk kennis maak met mijn gastheren dat de zenuwen plaats maken voor opluchting. Stof voor later.

Lezen, chatten, mailen en youtube geven meer en meer info over de te gebruiken materialen. Voor wie helemaal niet vetrouwd is met het 'landbased shark fishing' geeft onderstaande foto hopelijk een goede impressie.

Afbeelding
FOX Trek Stand Up 80 met Penn Senator 12/0 (en een Bonito-kop). Charleston, Juni, 2017.

Op de Canarische eilanden gebruikte ik Imax reishengels (Ocean Scout, 3m90) met Penn 950SSM molens, maar die zouden voor de visserij aan de andere kant van de Oceaan volgens heel wat bronnen niet volstaan. Ik neem ze toch mee voor het 'lichte' werk.
Het andere duo bestaat uit 2 Fox hengels, gekoppeld aan een 9/0 en een 12/0 senator. De 9/0 voorzien van 600m 80 ponds gevlochten en 200m 90 ponds mono topshot. Op de 12/0 staat 600m 120 ponds gevlochten en 400m 100 ponds mono.
Voor de gelegenheid heb ik de 950SSM molens volgespoeld met 65 ponds gevlochten. Met 420m op elke molen hoop ik toch voldoende reserve te hebben.

En dan is het zover. Twee uur rijden tot Schiphol, afscheid nemen van mijn lieve vriendin die mij in dit alles steunt enbijna mijn vlucht missen door slecht advies van het BA-personeel. Tussenstop in Gatwick en volledig ontregeld door het uurverschil en wat rondzwerven op de snelweg rond Orlando kom ik rond 21u doodmoe aan in het Best-Western Hotel van Orlando.

Afbeelding
Wat kan tripadvisor toch mooie plaatjes selecteren.

Intermezzo- Over groentenschotels en blanken

Heren, dames, het is even geleden, maar ik zal mijn best doen dit verhaal zo snel mogelijk te vervolledigen. Intussen beleef ik mijn jaarlijkse visvakantie op de Canarische eilanden. Bittere start, want bagage bleek spoorloos waardoor we 2 vissessies hebben gemist. Gelukkig is alles terecht en konden we gisterenavond echt beginnen met vissen. Jammer genoeg liep die sessie uit op niets, zelfs geen beet... Alleen maar een hardnekkige wind trotseren.

Terwijl ik dit schrijf heerlijk genieten van een Zuiderse groenteschotel met worsten van lokaal varkensvlees. Het smaakt toch net allemaal net iets beter.

Afbeelding
Beter kan niet, behalve de frisdrank dan.

Maar goed, na het inslaan van aas verliep de ochtendsessie moeizaam en konden we slechts één rog landen met een geschat gewicht van 40-50kg.

Afbeelding
Rog tijdens ochtendsessie.

De visserij is er met andere woorden bijzonder taai, zeker vergeleken met de voorgaande jaren. Nochtans waren de omstandigheden vandaag. Opkomend tij, normale branding en een vroege start... Nogmaals het bewijs dat het niet altijd kan gaan zoals je het in gedachten had. En dat brengt me, weliswaar via een omweg terug naar de USA.

Ontmoeting met Chris - South Carolina

Oké, de nachtrust in The Best Western was welkom. Alleen reizen, ik doe het toch niet altijd even graag en wanneer de vermoeidheid toeslaat vraag je je toch af waarom je in godsnaam die reizen onderneemt. Na een stevig ontbijt de navigatie op Charleston ingesteld waar ik rond 16u had afgesproken met Chris. We zouden elkaar zien in Hadrell's Point (hengelsportzaak) waar een Penn Senator 12/0 op mij lag te wachten.

Door de spanning van wat zou komen, duurden de snelwegkilometers nog langer en het bericht dat Chris terwijl lekker op het strand zat te vissen - en vangen - zorgde voor weinig verbetering.
Na de op één na saaiste snelwegrit ooit aangekomen in Charleston. De laatste 100km had ik mogen rijden langs ellenlange rietkragen en moerassen, af en toe afgewisseld met beboste zones en kerkjes. Je merkt echt hoe gelovig ze in dit deel van 'de States' nog zijn.

De eerste kennismaking met Chris verliep gelukkig erg gemoedelijk. Uit de talloze gesprekken via Facebook had ik wel een idee van de persoon die tegenover me zou staan, maar het blijft altijd een beetje een kansspel. We sloegen nog wat klein materiaal en aas in, terwijl mijn Penn Senator 12/0 werd opgespoeld met gevlochten lijn en een mono topshot. De 9/0 die ik gebruik voor het vissen op roggen voelt al gigantisch aan, de 12/0 is bijna belachelijk groot.
Eens dat voor mekaar was, richting motel en daarna één van de lokale fastfoodketens opgezocht om nog een snelle hap binnen te hebben voor de nachtelijke sessie. Het plan was om samen met Michael, de derde man, te vissen vanaf Folley Beach. Een laatste zandstrand net voor een natuurlijk gevormde baai. Het plan was om elk met 1 strandhengel en 1 zware hengel te vissen. Al snel bleek dat mijn Imax Ocean Scout reishengels in feite niet zwaar genoeg waren voor deze visserij. Kleine roggen en bijhorend aas, oké, maar zwaar lood en een halve makreel met een totaalgewicht van 300 gram wegzetten, het is ze niet gegeven. Dan maar voorzichtig.
Als tweede hengel de Fox Trek met de Penn 12/0, voorzien van een baksteen en een tonijnenkop.

Afbeelding
Mijn held, Michael, die keer op keer het aas voor me zou uitvaren met z'n kayak.

Michael gebruikte een Penn Battalion met een Shimano OC8000 als strandhengel en een Penn Regiment 50lbs trolling hengel met een Penn Senator 6/0.

Die nacht bleef het behalve een korte run op Michael's zware hengel, erg rustig en dat was jammer genoeg de voorbode voor de nachten die zouden volgen. De tweede avond werd er nog eens vanaf Folley gevist en werd er wederom geblankt... De derde nacht verkasten we naar een zandbank die enkel bij springtij onder water kwam te liggen, maar ook daar mocht het - behalve een mini-haai voor Chris - niet zijn.

Afbeelding
Chris met een juveniel exemplaar.

Gelukkig kon Michael de laatste avondsessie nog afsluiten met een mooie Blacktip. De branding was echter zo ruig geworden, dat er niet verder kon worden gevist. De spray van het water zorgde er bovendien nog eens voor dat het haast onmogelijk was om een scherpe foto te maken.

Afbeelding
Erg mooie Blacktip op Folly Beach.

Om de midweek af te sluiten zouden we het de laatste dag rustig aandoen, met enkel een sessie overdag. Met Michael's ex-shrimpboat een klein schiereilandje opgezocht in het brakke water van de Stono River en daar de laatste uren doorgebracht.

Afbeelding
Shrimboat - Stono River, South Carolina

De aanbeten bleven niet lang uit, maar behalve in twee gebeten aasvissen, kwam er niets boven water.
Zoals ze vaak in elk goed vissersverhaal was er dan die laatste, die grootste. Een harde run op Chris zijn hengel. De heren hadden afgesproken om mij 'die illustere' haai te bezorgen en dus mocht ik aan de bak. Gelukkig hadden we op voorhand de hendel van de molen al links gezet, want anders zou het wel eens vervelend kunnen worden.
Een zware dril en vooral enorme eerste run, deden meteen denken aan een haai, maar toen ik de vis af en toe voelde rusten en vervolgens terug bonken op de lijn, wist ik dat we met een grote rog te maken hadden. Na een dril van een 20tal minuten kwam er dan ook een schitterende pijlstaartrog boven water, waarna het nog een hele klus bleek om dat ding deftig geland te krijgen. Een 'local Charleston-boy' zoals de jongens uit mijn gezelschap zeiden, wist niet beter dan die rog bij de staart te pakken en het strand op te trekken. Niet verstandig, niet goed voor de vis, maar het ging allemaal even te snel en de intentie was meer dan goed.

Afbeelding
Niet mijn 'targetvis', maar wel een hele mooie.

Geen haai dus en ergens knaagt dat enorm. Het vooruitzicht om nog een week in Florida door te brengen maken veel goed en na een gezellig avondmaal en goede nachtrust, wordt na een uitgebreid 'tot weerzien' de tocht naar West Palm Beach ingezet... Die rit behoort officieel tot DE saaiste die ik ooit alleen heb ondernomen. De wegen in de VS zijn lang en recht en bovendien is het uitzicht niet geweldig. Problemen met mijn creditcard zorgen er bovendien voor dat ik me oprecht zorgen begin te maken over brandstof, maar gelukkig komt dat tijdig in orde.Wordt vervolgd...


Laatst bijgewerkt door thomas salute op do 21-6-2018 17:24, in totaal 5 keer bewerkt.

Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: vr 15-12-2017 21:31 
Ben benieuwd naar de rest. Het proloog is al veelbelovend.


Omhoog
  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: vr 15-12-2017 21:39 
AKA 'Hick van Dattum'
Avatar gebruiker

Lid: ma 05-6-2006 23:13
Berichten: 7944
PR Snoek: 50+
PR Snoekbaars: 50+
PR Baars: 50+
Overige PR's: Snor 50+ Musky 50+
Het begin is prima 8)


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: vr 15-12-2017 21:57 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: zo 31-5-2009 14:56
Berichten: 50
Woonplaats: Vilvoorde (België)
PR Snoek: 106
PR Snoekbaars: 59
Bedankt heren, eerste deel is toegevoegd.


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: za 16-12-2017 23:25 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder
Avatar gebruiker

Lid: di 01-1-2008 18:31
Berichten: 1224
Woonplaats: Voorhout
PR Snoek: 111
PR Snoekbaars: 82
PR Baars: 48
Overige PR's: Meerval 178
Bekend hotel, hier verbleef ik vorig jaar.


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: za 23-12-2017 22:52 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: ma 17-10-2016 18:36
Berichten: 91
Woonplaats: Veenendaal
PR Snoek: 97
PR Snoekbaars: 67
PR Baars: 47
Overige PR's: Roofblei 60cm
Goed stukje proza! Begin onderhand wel erg nieuwsgierig te worden naar het vervolg.


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: wo 03-1-2018 20:18 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: ma 06-8-2012 8:28
Berichten: 284
Woonplaats: Groningen
PR Snoek: 115
PR Snoekbaars: 94
PR Baars: 46
En toen werd ie met de 120 pond braid lijn de plomp ingesleurd en zagen we hem nooit meer terug...


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: do 04-1-2018 2:04 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: zo 31-5-2009 14:56
Berichten: 50
Woonplaats: Vilvoorde (België)
PR Snoek: 106
PR Snoekbaars: 59
Heren, dames, ik moet even een rustig moment vinden om verder te schrijven :), maar ik ben jullie niet vergeten.


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: do 04-1-2018 14:41 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder
Avatar gebruiker

Lid: za 30-9-2017 20:57
Berichten: 180
Woonplaats: Purmerend
PR Snoek: 85
PR Snoekbaars: 65
PR Baars: 40
Als je maar in je achterhoofd houd dat we zeer ongeduldig zijn :-)

Als we aan de waterkant komen willen we met de 1e worp beet hebben.....
Als er een mooi proza stukje op het forum lezen willen we meteen het vervolg lezen......

............... etc etc
:P


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: ma 22-1-2018 22:11 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: ma 17-10-2016 18:36
Berichten: 91
Woonplaats: Veenendaal
PR Snoek: 97
PR Snoekbaars: 67
PR Baars: 47
Overige PR's: Roofblei 60cm
Aaaargh. Die spanning...


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: do 08-2-2018 20:55 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: ma 06-8-2012 8:28
Berichten: 284
Woonplaats: Groningen
PR Snoek: 115
PR Snoekbaars: 94
PR Baars: 46
hans vis schreef:
En toen werd ie met de 120 pond braid lijn de plomp ingesleurd en zagen we hem nooit meer terug...

en op 'n blub na, kunnen we haast nu wel vaststellen dat die 120 ponds lijn wat te hoog gegrepen was..


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: di 13-2-2018 16:11 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: zo 31-5-2009 14:56
Berichten: 50
Woonplaats: Vilvoorde (België)
PR Snoek: 106
PR Snoekbaars: 59
Oké, weer een stukje verder. Sorry dat ik iedereen zo lang heb laten wachten.


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: di 13-2-2018 21:45 
Whoppa!
Avatar gebruiker

Lid: ma 02-3-2009 10:18
Berichten: 3105
Woonplaats: Elburg
PR Snoek: 105
PR Snoekbaars: 79
PR Baars: 38
Overige PR's: Meerval: 84. Roofblei: 42. Winde: 51
That's a real good story!

Die Big Game special van BEET lag ooit ook bij mijn vader op de stapel. Heb er menig keer doorheen zitten bladeren... :D

Groeten, Erik uit Elburg


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: do 17-5-2018 21:16 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder
Avatar gebruiker

Lid: za 25-1-2014 13:42
Berichten: 1215
Woonplaats: Hoeksche waard
PR Snoek: 119
PR Snoekbaars: 73
PR Baars: 50
Overige PR's: Meerval: 239 cm Roofblei 74 cm
Kom op verder Thmas! Het smaakt naar meer!


Omhoog
Offline Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Strandvissen aan de Oostkust (USA)
BerichtGeplaatst: do 21-6-2018 17:25 
Eigen Ranknaam? Pm de beheerder

Lid: zo 31-5-2009 14:56
Berichten: 50
Woonplaats: Vilvoorde (België)
PR Snoek: 106
PR Snoekbaars: 59
Bedankt voor al het geduld...

Alweer een vervolg, maar ik moet iets vinden om mijn afbeelding terug netjes te krijgen...


Omhoog
Offline Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 

Het is nu ma 18-2-2019 13:28


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Roofvisforum
Huisregels
Help
Zoeken
Leden
Gebruikerspaneel
Zoekopties
Onbeantwoorde topics
Actieve topics
Ongelezen berichten
Nieuwe berichten
Je eigen berichten
Links
Roofvisnet
Kunstaasdatabank
Roofvis.TV
Gratis fotoalbum
Adverteren
© Roofvisforum
Powered by phpBB
Alle rechten voorbehouden

Onderdeel van VIPMEDIA
Design en techniek RenemaX